Thursday, October 13, 2011

Google docs


Google docs és una eina que ens facilita Google de forma gratuïta per poder crear documents de text, fulls de càlculs o presentació  de diapositives. Aquesta innovadora eina posseeix una sèrie de característiques que li donen un valor afegit. Podem treballar de forma col·laborativa, es a dir, 
que tots els membres puguin modificar el document alhora sense perdre el format, només cal compartir el document perquè així l’editin. A més tenim una visió de cadascuna de les parts del treball per tant tenim un informació global del treball, i no només la part que a fet cadascú.
Tots els documents que fem queden guardats en el nostre compte de gmail.

En definitiva, personalment trobo una eina molt útil per tots els treballs de la universitat que s’han d’elaborar en grup i així s’eviten desplaçaments i tothom pot participar a tracés del seu terminal. Després s’ha de revisar el treball sencer per comprovar  la seva coherència. Cadascú porta el seu granet de sorra i fa que s’elabori molt conjuntament.

Alhora de fer un document o un power point tan si es vol o no penjar a Internet, hem de tenir en compte:

Les presentacions ajuden a les explicacions, destacant així els punts essencials i també captant el interès de l’audiència.
Moltes de les presentacions són publicades a Internet per tal que tothom en pugui fer-ne un bon ús. També molts autors  llicencien les presentacions amb llicències d’ús obert, com per exemple  les Creative Commons per tal que tothom pugui torna a utilitzar el material per crear-ne de nou.
Molts autors llicencien el seu contingut textual, però desconeixen que els materials il·lustrats que ells utilitzen com ara fotografies, gràfics, etc. Tenen drets de propietat intel·lectual i per tan no poden llicenciar materials sobre els quals no tenen drets.
Quan es tracta de fer presentacions per exemple en un auditori no cal ser tan exigents com les que  puguin ser penjades a Internet. En espais com Flickr o Wikimedia  hi podem trobar  un gran nombre de il·lustracions i fotografies llicenciades en Creative Commons i moltes d ‘elles on en el cas de que la volguem utilitzar només caldria citar-ne l’autor. Per altra banda podem eliminar les imatges que no tinguem el permís per  publicar-les a Internet.

La llicencia Creative Commons ens autoritza  la copia, distribució i la comunicació pública de l’obra en allò que vulguem per als nostres propis fins, sempre hi quan s’anomeni l’autor


Fer ús d’una llicència de Creative Commons no comporta perdre els teus drets d’autor, si nó exercicr-los i oferir-los a terceres persones amb unes determinades condicions. Es poden escollir entre aquestes llicències diferents:
  • Reconeixement (Attribution): S’ha de reconèixer l'autoria.
  • No Comercial (Non commercial): Sense fins comercials.
  • Sense Obres Derivades (No Derivate Works): Es pot explotar l’obra però no se’n pote crear una a través d’ella.
  • Compartir Igual (Share alike): Es poden crear obres derivades sempre i quan tinguin la mateixa llicència divulgativa.

Amb les quatre condicions anteriors combinades podem generar les sis llicències següents:
  • Reconeixement (by): permet l’explotació de qualsevol obra, incloent amb una finalitat comercial.
  • Reconeixement - (NoComercial)- (by-nc): permet la generació d’obres derivades però sense ús comercial, ni utilitzar l’obra original amb aquesta mateixa finalitat.
  • Reconeixement - (NoComercial) - (CompartirIgual) (by-nc-sa): no permet l’us comercial de l’obra original ni de les derivades i la distribució d’aquestes ha de fer-se amb la mateixa llicència que l’original.
  • Reconeixement - (NoComercial) - (SenseObraDerivada) (by-nc-nd): No permet un ús comercial de l'obra original ni d'obres derivades.
  • Reconeixement - (CompartirIgual) (by-sa): permet l'ús comercial de l'obra original i derivades, la distribució d’aquestes ha de tenir la mateixa llicència que regula l’original.
  • Reconeixement - (SenseObraDerivada) (by-nd): permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

Obtenció de la llicència

Feta l'elecció de la llicència més adient per cada cas, es tindrà de tres maneres diferents:
- Commons Deed: Resum comprensible pel més rellevant del text legal.
- Legal Code: Text legal complet.
- Digital Code: Codi digital per identificar l’obra i les seves condicions d’ús.

Utilitzant la llicència

Un cop escollida la llicència s’ha d’incloure el botó de Creative Commons (alguns drets reservats). Aquest estarà enllaçat amb el Commons Deed, així que tothom estarà informat de les condicions de la llicència. Per tant si trobem que la llicència ha estat violada, podrem defensar els nostres drets.


Copy left i Creative Commons

Creative Commons és una organització que facilita l’accés a la cultura i a una major flexibilització de les lleis de propietat intel·lectual.
Es tracta de que qualsevol artista que vulgui penjar la seva obra a Internet ho pugui fer amb un suport legal per deixar clar quins usos permet i quins prohibeix per la seva obra. Per això, quan un artista posa una llicència Creative Commons a la seva obra, dóna permís per a que es copiï i es distribueixi. A més a més, pot optar per a que es faci servir per a fins comercials o per a obres derivades. Varies universitats promouen entre els seus professors el seu ús.

Cory Doctorow , representant de la Electronic Frontier Foundation per Europa, explica que les llicències Creative Commons fan que els creadors afirmin que Internet és una solució i no un problema. Doctorow ha editat la seva última novel·la amb llicència Creative Commons i l’ha distribuït gratis a Internet. Fins al moment, ha sigut descarregada cinc centes mil vegades.
La idea de copyleft és contrària a copyright (dret de còpia) i permet distribuir lliurement el treball amb una llicència. Es pot posar-hi també restriccions per evitar que es modifiqui el contingut o per evitar que es distribueixi per a fins comercials. En aquest cas, “Free” vol dir lliure i no gratuït, de lliure distribució.



Un resum amb Power Point de la cultrua lliura. I també és un exemple de document fent servir la eina de google docs. 


No comments:

Post a Comment